Wednesday, September 29, 2010

عنوان پروژه : پیاده راه سازی محدوده حصار صفوی درمنطقه 12
محدوده پروژه : مرزهای محدوده بلافصل را از شمال ، خيابان جمهوري، شرق خیابان های ري و ديالمه، جنوب خيابان مولوي و غرب خيابان وحدت اسلامی تشکیل می دهند و این حوزه مساحتی در حدود 697 هکتار دارد که تمامی سطح حصار صفوی به علاوه بخشی از حصار ناصری را دربر می گیرد

مقدمه
شناخت پیشینه تاریخی هر فضای شهری در درک مناسب و صحیح تر از آن فضا برای برنامه ریزان و طراحان شهری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است . چه برسد به فضایی با قدمت زیاد و لایه های متعدد تاریخی که در طول زمان با یکدیگر تلفیق شدند و تهران را ساخته اند . در نتیجه تمرکز بر روی تاریخ شکل گیری تهران از جمله محورهای اساسی پروژه حاضر خواهد بود که تنها به وسیله مطالعات اسنادی حاصل نخواهد گشت بلکه مشارکت مردمی بر نیل به شناخت درست از تهران ، تاریخ آن و مردمان آن مورد نظر می باشد .

برای شناخت تهران ، به عبارتی تاریخ شفاهی تهران برنامه ای تدوین گردیده است . از آن جایی که تاریخ شفاهی و مشارکت مردمی در ایران در مراحل نوزادی خویش می باشند ، روش شناسی این امر شناخته شده نیست . در نتیجه در این پروژه در فرآیند تعریف برنامه مشارکتی ، ابتدا روش شناسی ارائه شده در متون غربی مورد استفاده قرارگرفته اما با طی مراحل متعدد در بستر اجتماعی ایران تدقیق و تعریف می گردد . گروه های شرکت کننده در خوانش شهر شامل متخصصان ، مدیران و مردم عادی می باشند و از آن جائیکه محدوده طرح بسیار بزرگ بوده و مساحتی حدود 697 هکتار را به خود اختصاص می دهد ، برنامه ای متنوع برای گروه های مختلف در نظر گرفته شده و مهمتر از همه آن که قبل از اجرای پروژه مورد آزمون و ارزیابی قرار گرفته اند و کماکان ارزیابی ها و تعاریف فرآیند های مناسب ادامه دارد.

فرآیند مشارکتی برای دریافت منظر ذهنی مردم از حوزه تاریخی شهر تهران و روش شناسی گردآوری تاریخ شفاهی تهران

شروع اقدام 1: 4/5/1389


اقدام شماره 1 : جمع آوری منظر ذهنی متخصصان رشته های مختلف از شهر تهران و تست گیری از غیر متخصصان با راهنمایی آن ها در نقشه خوانی

هدف
بررسی سرگذشت محدوده از گذشته تا کنون توسط ترسیم ساختار شهری حصار صفوی و محدوده پیرامون آن که از طریق منظر ذهنی افراد امکان پذیر شد.
ابزار بکارگیری در مشارکت
ترسیم نقشه دستی از ساختار تهران ، لکه گذاری روی نقشه ای ثابت و کامل
جامعه هدف
همکاران و متخصصین حاضر در شرکت مهندسین مشاور نگین شهر و سایر متخصصین در این حوزه
فرآیند
در نخستین جلسه مشارکت، از دوستان و همکاران حاضر در دفتر کار و دیگر متخصصین مرتبط با پروژه که خارج از شرکت فعالیت داشتند، درخواست کردیم که در جلسه حضور پیدا کنند به این ترتیب در دو نوبت درکنار یکدیگر نشستیم و نقشه ها را کامل کردیم هرکس در نقشه های اولیه ( تنها چند گره و راه های اصلی در آن مشخص بود. ) که روبروی خود داشت شهری به جای گذاشت، خاطره ای از مکانی، از فضایی و یا نقشی از احساسی که در محلی خاص بر او مستولی شده بود در این اثنا با یکدیگر صحبت می کردیم، بزرگ ترها از این خاطرات برای ما صحبت می کردند و مینا و هادی از تمام این گفتگوها فیلم بر می داشتند. فعالیت دیگری که در نخستین گرد هم آیی انجام شد رونمایی از نقشة بزرگی بود که از محدودة پروژه تهیه کرده بودیم این نقشه به منظور ایجاد خوانایی بیشتر در بحث ها و گفتگوها تهیه شد به طوری که کلیة گفتگوها درباره نام خیابان ها و مکان ها غیبت داشته باشد و کل محدوده در یک نگاه کلی خوانده شود. پس در آنکه افراد نقشه های دستی خود را کامل کردند، به تغییر چهره این نقشة بزرگ پرداختند. نقشه روی دیوار نصب شد و با رنگ های مختلف که هر یک نشان از مکانی خاص داشت علامت گذاری شد. نقشه پایه دستی که در آغاز جلسه شکلی همگن داشت و همة نقاط آن هم ارزش می نمود در پایان جلسه طیف گوناگونی از رنگ ها را پذیرفته بود که به هر مکان هویتی خاص می دارد. این نقشه ها جمع آوری شد و عناصری که هر فرد در نقشه خود به آن اشاره کرده بود به طور مجزا ثبت شد سپس براساس نظریه های مختلفی که به دسته بندی عناصر شهر می پردازند این عناصر دسته بندی شد به این ترتیب در پایان کار مشخص می شد که هر فرد به چه میزان و به چه نوع عناصری در شهر توجه کرده است
نتیجه
شکل گیری نقشه ای با ساختاری از خیابان ها و فضاهای خاطره انگیز، مورد دلخواه و به یاد ماندنی ثبت شده در ذهن ترسیم کننده
در جلسه نخست ، امکان تکمیل نقشه ها توسط افراد جامعه نیز در مورد بررسی قرار گرفت، به طوری که نمونه ای از نقشه ها میان گروه های اجتماعی پخش شود و عناصر مهم شهر از نظر آنان نیز مورد بررسی قرار بگیرد. اما با توجه به عدم تسلط توده های مردم به نقشه و خوانش درست آن ، این برنامه نیازمند مطالعات امکان سنجی بیشتری گشت. در نتیجه بر آن شدیم که تنها تستی از مردم به عمل بیاوریم.

Saturday, September 25, 2010

بخش دوم سفر به درخونگاه و ملاقات با آقای ملکی میوه فروش محله : از سری مجوعه های رادیو-خاطره پروژه خط یازده

شما می تونید از لینک زیر بخش دوم از سفر به محله درخونگاه رو گوش دهید یا به طور مستقیم دانلود کنید:

منتظر بخش سوم سفر درخونگاه و داستان آشنایی با "جهان" باشید



دومین بخش رادیو-خاطره از مجموعه رادیو خط یازده و اولین قسمت از سه گانه رادیو-خاطره محله درخونگاه: آقا ناصر جهانگیری

بخش دوم رادیو-خاطره به آغاز سفر ما به محله درخونگاه اختصاص دارد که از آقا ناصر جهانگیری آغاز و در دو یا سه قسمت پایانی به آتقی خان جهانبگلو ختم میشه !!!
در این قسمت آقا ناصر در سه دقیقه و پنجاه و یک ثانیه علاوه بر سفری که مارا با خود در زمان می برد، راز سر به مهر مانده چهل ساله خود را نیز برایمان بازگو می کند.
برای همراه شدن با آقا ناصر جهانگیری در سفر سه دقیقه و نیمی اش می توانید از طریق لینک زیر آن را گوش دهید یا به طور مستقیم دانلود کنید:


برگرفته از ویکی پدیای فارسی:

درخونگاه از محله‌های قدیمی تهران است که در نزدیکی بازار تهران و پیرامون خیابان پانزده خرداد قرار گرفته و امروزه خیابان شهید اکبرنژاد نام گرفته‌است. درخونگاه در قدیم در بخش «سنگلج» قرار داشت.

محله درخونگاه میان چهاراه بوذرجمهری و چهارراه گلوبندک، واقع بود و در میانه آن بازارچه یا چهارسویی با سقف ضربی بود که به خیابان شاهپور، گذر مستوفی و قلی، کوچه کلیسا، بازارچه نو، مسجد شازده خانم، بازارچه قوام‌الدوله، پاچنار و بازار راه داشت.

بافت قدیمی این محله باعث شده تا در ساخت بسیاری از سریال‌های تلویزیونی در این محله فیلم‌برداری شود. گرمابه قدیمی منطقه که بعداً به مدرسه چال حصار تبدیل شد، و میرزا رضا قلی طالقانی آن را بنیان گذاشته بود و تکیه معروف درخونگاه از نقاط قدیمی آن هستند.

تکیه درخونگاه از جمله تکیه‌های معروف قدیم در تهران بود. بقیه تکیه‌های معروف این دوره عبارت بودند از تکیه حاج رجبعلی، میرزاحسین حکیم‌باشی، زنبورک‌خانه، دباغ‌خانه، رضاقلی، حیاط شاهی، چهل‌تن، سرپولک، عودلاجان و هفت‌تن.


نامداران:
رضاشاه پهلوی پیش از کودتای سوم اسفند در محله درخونگاه می‌زیست.

اسماعیل فصیح، نویسنده ایرانی که خود زادهٔ محلهٔ درخونگاه است دربارهٔ این محله می‌نویسد: «بازارچه درخونگاه طهران از زمان قاجار وجود داشته، شاید اوایل «درخانقاه» بوده. نمی‌دانم. ولی موجودیت و مفهوم «درخونگاه» حالا برای من یک حالت فکری دوران کودکی است تا یک «بازارچه». مکانش هم البته کوچه‌ای است طرف‌های چهارراه گلوبندک. بازارچه کوچک درخونگاه هم هنوز وجود دارد. آدم‌هایی که در آنجا وجود داشتند و من را به گریه می‌انداختند یا می‌خنداندند، یا عشق می‌ورزیدند همه در ذهن من حک شده‌اند. ولی خب، انسان در تولید یک اثر هنری زندگی را کپی نمی‌کند، بلکه برای آن درد یا عقده طرحی مشخص می‌کند، شخصیت‌هایی می‌سازد، حال و هوایی را ایجاد می‌کند، زمینه و زمان و علت وقوع این قضایا را مشخص می‌کند و مهم تر از هر چیز «تز» آن را روشن می‌کند.»

شعبان جعفری ملقب به شعبان بی‌مخ و شعبان درخونگاه نیز متولد محله درخونگاه بود و از اواخر دهه بیست، زمانی که از یک دوره تبعید به تهران برگشت در همان جا ساکن ماند و باشگاهش در همان محل بود. از دیگر نامداران این محله آیت‌الله محمد طباطبائی (از سران مشروطیت)، آیت‌الله شریعت سنگلجی (از استادان نواندیش فقهی) هستند.

داریوش مهرجویی (زادهٔ ۱۷ آذر ۱۳۱۸) کارگردان و مترجم ایرانی در درخونگاه به دنیا آمد.

حمید شیرزادگان، از قهرمان‌های فوتبال دهه چهل ایران در سال ۱۳۲۰ در محله درخونگاه به دنیا آمد و در همان نزدیکی در خیابان شاپور بالید.

میرحسین موسوی، نخست وزیر دوران جنگ ایران و عراق و از رهبران مخالف دولت کنونی پس از انتخابات سال گذشته !!!
پدر مهندس موسوی همچنان در این محله ساکن است.

نام  و وجه تسمیه محله: 

در قدیمی‌ترین نقشه ٔ تهران (۱۲۷۵ هَ. ق.) نام «درخونگاه» و «درخوانگاه» هست. در لغت‌نامهٔ دهخدا آمده: درخوانگاه را شاید بتوان گفت جایگاهی که خوانی می‌گستردند و مردم را به مهمانی می‌خواندند و رهگذران را می‌پذیرفته‌اند و بعبارت دیگر خانقاهی بوده‌است.

در میان عوام برای واژهٔ «درخونگاه‌» دو معنی آورده‌اند:
۱- خانگاه، زیرا وزرای زیادی در این منطقه سکونت داشتند، مثل مشیر السلطنه، مجدالدوله، مستوفی الممالک و... ؛
۲- در تکیه درخونگاه نخلی وجود دارد که به گفته اهالی محل، به زور دعوا و خون‌ریزی به این محل آورده شده و همین خون‌ریزی علت نام‌گذاری این محله است‌.

داستان سفر ما به محله درخونگاه را دنبال کنید:

پخش اولین رادیو-خاطره در رادیو خط یازده


سر انجام اولین رادیو-خاطره در زیر مجموعه رادیو خط یازده آماده و منتشر گردید:


این قسمت مربوط به خاطرات پراکنده مسافران کهنسال پارک شهر در شمال محدوده پروژه می باشد که به مدت پنج دقیقه و پنج ثانیه تهیه شده و از اولین تجربه های جستن خاطرات خط یازده محسوب میشه و قاعدتا نمایانگر مسائل و مشکلات بزرگ کنترل گشت و گذار کسانیست که به کمک سوالات ما به گذشته سفر می کنند اما به ناگاه به نقاطی سفر می کنند که برگشت دادنشان به نقاط اصلی سخت و یا حتی غیر ممکن می نماید!

این مسئله تا رادیو-خاطره سوم هم تداوم دارد ولی در هر مرحله با تغییراتی به نمونه های کاملتری تبدیل شده اند.

برای گوش دادن و یا دانلود بخش اول رادیو-خاطره از مجموعه رادیو خط 11 می تونید روی لینک های زیر کلیک کنید

 

Wednesday, September 22, 2010

تهران گشت - 1 مهر ماه

برای یافتن سوال مناسب کارت پستال
خط 11 به تهران صفوی سفر می کند
قرار 1 مهر ماه 1389 - ساعت 11 - ایستگاه سعدی

Sunday, September 19, 2010

Radio Khatte11 - Chapter three and four (itinerary: Arsham & Azar)


برای گوش دادن و یا دانلود بخش های سوم و چهارم رادیو خط 11 می تونید روی لینک های زیر کلیک کنید :

http://soundcloud.com/khatte11-radio/radio-khatte11-chapter-three
http://soundcloud.com/khatte11-radio/radio-khatte11-chapter-four

بخش سوم مربوط به سفرنامه و تجربه شخصی حضور آرشام در محدوده پروژه و به وجود آوردن شبکه قهوه خانه هاست و بخش چهارم هم مربوط به حضور آذر در گوشه های بازار تهران و ایده هایی که دارد...


نقــــــــشه های خط یازده

Wednesday, September 15, 2010

Friday, September 10, 2010

Khatte11 Radio - Chapter.two 00:08':55"

شما می توانید بخش دوم رادیو خط یازده را از لینک زیر گوش کنید و در صورت تمایل دانلود نمایید
مدت زمان این بخش هشت دقیقه و پنجاه و پنج دقیقه

Khatte11 radio: ON THE AIR - Chapter.one 00:07':06"

از لینک زیر می توانید اولین بخش رادیو خط یازده را گوش دهید و در صورت تمایل دانلود کنید:
مدت زمان این بخش هفت دقیقه و شش ثانیه


 

Monday, September 6, 2010

تهران صفوی رو قورت بده !!!

تهران صفوی رو قورت بده
یکشنبه، بیست و یک شهریور
ساعت پنج بعدازظهر